mandag 14. november 2011

Formkake med eple og blåbær
(Apple and blueberry loaf)


Denne nydelige kaken er så utrolig god, særlig nå i disse kalde høstdagene. Kombinasjonen eple og blåbær er en "match made in heaven", og når vi spiste denne helt nystekt og fortsatt varm spurte mannen om en tredje bit... Siden det var midt i uka sa jeg nei, hehe, et sted må jo skigarden stå selv hos oss i Familien Søtmoms. Resten ble fryst ned til en senere anledning, eller til en dag hvor tre kakebiter per person er litt mer politisk korrekt ;-)


This cake is incredibly good, and so comforting during the cold autumn days. The combination of apples and blueberries is a match made in heaven, and when we ate this - still warm from the oven - hubby asked for a third slice... It was a weekday so I felt I had to say no, even in this family of sweet toothers one has do draw the line somewhere. The rest was frozen for a later occasion, or for day when three pieces of cake per person is a bit more politically correct ;-)


Du trenger:
125 g smør, kjøleskapskaldt, skåret i terninger
225 g hvetemel
2 ts bakepulver
175 g sukker
2 store egg
2 epler, skrellet (kjernehus fjernes) og skåret i tynne skiver
ca 100 g blåbær (frosne går fint)
2 ss aprikossyltetøy

Sett ovnen på 180 C.
Kle en liten brødform (ca 1 liter) med bakepapir, evt. smør kortsidene som ikke blir dekket av papiret.
Sikt hvetemel og bakepulver og ha over i en food processor sammen med smøret. Kjør maskinen til blandingen minner om brødsmuler.
Ha i sukker og egg og kjør igjen til blandingen kommer sammen til en tykk, jevn røre.
Ha halvparten av denne over i bunnen av formen, bre den utover med baksiden av en skje el.l.
Legg halvparten av epleskivene over og fordel halvparten av blåbærene over eplene. 
Ha i resten av røren, jevn til overflaten så godt det går og fordel deretter resten av epleskivene og blåbærene.
Sett i ovnen i ca 1 time, eller til den er gjennomstekt (sjekk med en kakepinne el.l. i midten).
Varm aprikossyltetøyet litt i microen (eller i en liten kasserolle) og pensle dette over toppen av kaken (dette for å få en bank, fin overflate).
La den få stå i formen i 10-15 minutter før du løfter den ut ved hjelp av bakepapiret og setter den på en rist til avkjøling.
Serveres mens den fortsatt er litt varm, da er den aller best :-)


You'll need:
125 grams cold butter, cubed
225 grams plain flour
2 tsp baking powder
175 grams sugar
2 large eggs
2 apples, peeled, cored and thinly sliced
approx. 100 grams blueberries (frozen is fine)
2 tbsp apricot jam

Preheat oven to 180 C.
Line and grease a loaf tin with baking paper (or a loaf tin liner).
Sift the flour and baking powder and put into the bowl of a food processor. Add the butter and whizz until it has the texture of bread crumbs.
Add the sugar and eggs and whizz again until smooth.
Spoon half of this batter into the loaf tin, and then scatter with half of the apples and half of the blueberries.
Add the remaining batter, smooth the surface a little and arrange the rest of the apple slices and blueberries over the top.
Bake for about 1 hour or until cooked trough. (A skewer inserted into the centre should come our clean.) 
Heat the apricot jam in a small pan or in the microwave to soften it. As soon as the cake is out of the oven, brush the warm jam over the top using a pastry brush.
Leave in its tim for 10-15 minutes before transferring to a wire rack to cool.
Serve while it's still a little warm :-)


Inspiration: The Primrose Bakery Book (Martha Swift & Lisa Thomas).






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...