tirsdag 25. mars 2014

Karamellknekk med havregryn og peanøtter


Dette er sikkert alle tannlegers store skrekk, men vi lever i 2014 og det finnes tannbørste og tannkrem i alle butikker... Dette er så digg at det er vanskelig å ta bare én bit. Salt og søtt i skjønn forening og med skikkelig crønsj... Nyt en bit sammen med kaffen, eller knus i små biter og dryss over iskrem, puddinger, kaker eller andre desserter.

mandag 17. mars 2014

Åpen sandwich med spirer, frø, honning og lun chèvre


Dette er egentlig ikke en oppskift, bare et forslag til en litt mer spennende lunch enn den gjennomsnittlige matpakken, eller en idé til en lett kveldsrett når man er litt småsulten og potetgullposen roper fra skapet.
Bytt ut chèvre med feta, halloumi eller annen ost om du vil, og bytt ut frøene med f.eks valnøtter om det frister mer.


Du trenger:
(per porsjon):
2 små brødskiver eller rundstykke, ristet
noen blader babyspinat
alfaalfa-spirer
3-4 skiver chèvreost
frø, f.eks solsikkefrø og gresskarkjerner
litt honning (den flytende typen)

Forvarm ovnen til 200 C, grill.
Legg skivene med chèvre på et stykke bakepapir og legg dette på et bakebrett på øverste rille. La osten stekes i noen få minutter, til overflaten begynner å boble litt og kantene får en gylden farge.
Ha det ristede brødet på en tallerken og dandér spinat, spirer og grillet chèvre på og rundt brødet. Dryss over frø og ringle over litt flytende honning.
Tada! En liten rett med masse smak.






lørdag 8. mars 2014

Red velvet crinkle cookies



Red velvet kake og red velvet cupcakes er nokså kjent her til lands, det er egentlig såkalte "Crinkle cookies" også, men da som rene sjokoladekjeks.
Jeg så bilde av disse en gang jeg surfet andre matblogger, men noterte ikke oppskriften, så denne oppskriften er et resultat av litt prøving og feiling... Så nå har jeg gjort feilingen for deg, slik at du bare kan ta på deg forkleet og starte å bake ;)



Du trenger:
(ca. 16 cookies)

200 g hvetemel
6 ss kakaopulver (bakekakao)
1 ts bakepulver
1/4 ts natron
85 g mykt smør
140 g sukker
2 medium egg
1 ts vaniljeekstrakt eller 1 ss vaniljesukker
2 ts sitronsaft
1 ss rød konditorfarge (Iduns fungerer dårlig her, se om du finner Dr Oetker eller konditorfarge i pastaform)
100 g hvit sjokolade, grovhakket (kan utelates)
+ sukker og melis til rullingen (ca 1 dl av hver)

Sikt mel, kakaopulver, bakepulver og natron over i en bolle.
Ha mykt smør og sukker i en annen bolle, gjerne tilhørende en kjøkkenmaskin. Pisk godt til smør og sukker er lyst og luftig.
Ha i eggene, ett om gangen, mens du mixer.
Tilsett vanilje, sitronsaft og konditorfarge og mix til det bare akkurat er blandet inn.
Ha i hvit sjokolade og rør den inn med en slikkepott.

Dekk til bollen med plastfolie og sett den i kjøleskapet i minst 2 timer, eller til deigen er fast nok til at det er mulig å trille kuler av den.

I mellomtiden setter du ovnen på 180 C.
Gjør klar to stekebrett med bakepapir.

Ha litt sukker i en skål, litt melis i en annen.
Bruk hendene og rull ut ca 15-16 kuler av deigen, rull hver kule i sukker og deretter i melis før de settes på stekebrett. Dette kan bli nokså klissete, det kan være en idé å smøre håndflatene med litt smør innimellom rullingen. Husk også å la det være litt mellomrom mellom hver siden de brer seg utover under stekingen.

Hvert brett stekes i midten av ovnen i ca 13-14 minutter. La cookiesene kjølne på brettet i noen minutter før du flytter dem over til en rist.








søndag 2. mars 2014

Sjokoladesnurrer


Så var fastelavnssøndagen her igjen. Tradisjonelt skal man jo ha boller fylt med mandelmasse og krem, men siden ingen av mine små er særlig glad i dette så blir det oftest en annen variant.. Jeg laget denne gangen boller med litt sjokolade "i svingene", og det ble veldig populært hos mine, både de to små guttene og den voksne gutten.. ;) 


Du trenger:
(ca 25-30 boller)
6 dl melk
100 g smør
1 pk tørrgjær
4 ss sukker
ca 1,5 liter hvetemel
150 g sjokolade, hakket
1 egg, til pensling

Varm melk og smør sammen, enten i en bolle i microen eller i en kjele. Bare varm nok til at smøret akkurat smelter og blandingen er lunken ("fingervarm"). Rør inn gjær og sukker.
Rør inn akkurat nok mel til at deigen kommer sammen og kan knas, det er ikke sikkert at du trenger alt, prøv deg fram. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok, deigen bør eltes i minst 5-7 minutter.
Sett deigen til heving med et klede over til den er blitt dobbelt så stor.
Finn fram kjevla og strø litt mel på arbeidsbenken, du trenger ganske stor plass. Kjevle ut deigen nokså tynt til du har et slags rektangel.


Dryss over hakket sjokolade, så jevnt fordelt som mulig.
Rull sammen rektangelet, start fra langsiden, til du har en lang rull.
Bruk en skarp kniv og skjær rullen i ca 2 cm tykke "skiver", legg dem med snittflaten opp på et bakepapirkledd stekebrett. (Du trenger nok to brett.)
Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og etterhev i ca 20 minutter, sett samtidig ovnen på 200 C.

Når sjokoladesnurrene er ferdig hevet pensles de med egg, stekes deretter midt i ovnen (200 C) i ca 13-15 minutter.
Avkjøles på rist før de nytes, helst fortsatt lunkne.. Egner seg fint til frysing.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...